N

Terug naar beginpagina Toledo's Doolhof


De tien beste websites over taal van 2003

Sinds het jaar 2000 stelt de webredactie van Onze Taal jaarlijks een
top-tien van taalwebsites samen. Net als vorig jaar heeft ze dat deze keer
in samenwerking met de redactie van Taalpost gedaan. Websites waarbij de
redactie betrokken was (zoals Van Dale Taalweb, Onze Taal op internet en de
website van Taalpost), bleven daarom buiten beschouwing.
 

1. Taalunieversum, Alles over het Nederlands - In de afgelopen twee jaar is deze website van de Nederlandse Taalunie uitgegroeid tot een veelzijdig informatiepunt over het Nederlands, met nieuwtjes, taaladvies en koppelingen: een website om iedere dag te bezoeken.

2. Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren (dbnl), Op deze website zijn (behalve letterkundige werken) veel naslagwerken en studies te vinden over de Nederlandse taal en taalkunde: oude woordenboeken,
lijsten met spreekwoorden, overzichten van Nederlandse dialecten, en veel meer.

3. Damslog, Een van de oudste Nederlandse weblogs over taal, en nog steeds een van de actiefste en beste; gemaakt door de communicatiedeskundige Erik Dams.

4. Woordhoek, De veelgelezen rubriek van Ewoud Sanders in NRC Handelsblad heeft een uitgebreide tegenhanger op internet. Samen met zijn lezers is Sanders voortdurend op zoek naar de herkomst van Nederlandse woorden en uitdrukkingen.

5. Taaldatabanken, Ruud Hendrickx is taaladviseur van de VRT en heeft een rijk gevulde website, met veel taaladviezen, en (bijna) elke week een column over een kwestie uit de taaladviespraktijk.

6. Algemene Nederlandse Spraakkunst, De tweede druk van hét naslagwerk over de Nederlandse grammatica (uit 1997) kan in zijn geheel worden geraadpleegd via internet: handiger en sneller dan op papier!

7. Hedenlands, Columnist Jan Kuitenbrouwer publiceert sinds een paar maanden zijn wekelijkse column in de Volkskrant ook op het weblog van de krant; en op dat weblog publiceert hij af en toe zelfs ook nog wat meer.

8. Doof, De leukste ontmoetingsplaats voor doven en slechthorenden, met nieuws en informatie over doofheid en gebarentaal.

9. Taalmuseum, Een nieuw initiatief van dit jaar: een Taalmuseum met spelletjes, spreuken, een overzicht over taal op radio en televisie, enzovoort. Houd het in de gaten!

10. Communicatielog, Dit jaar begonnen weblog van de Leidse communicatiespecialist Max Dohle; niet altijd over taal, wel elke dag de moeite waard.

Terug naar beginpagina Toledo's Doolhof