Woordenboeken

Merriam Webster http://m-w.com biedt een prima online woordenboek en thesaurus voor het Engelse taalgebied.

Beolingus http://dict.tu-chemnitz.de is een goed online woordenboek voor het Duitse taalgebied.

Voor het Franse taalgebied is Lexilogos http://www.lexilogos.com een goed startpunt.

Voortreffelijke Zweedse online woordenboek Lexin http://lexin.nada.kth.se/swe-eng.shtml .

Zhongwen http://www.zhongwen.com is een zeer goed online woordenboek voor Chinese karakters.

Google heeft als doel om alle informatie die deze wereld kent te ontsluiten. Woorden en hun betekenis horen daar ook natuurlijk bij en dus heeft Google nu een definitiefunctie. Als je "define:dictionary" intikt krijg je de betekenis van dit woord in het Engels, plus links naar de betekenis van dit woord in andere talen.

Als je de betekenis van een woord wilt weten, tik je het eenvoud in en krijg je direct het antwoord. Je hoeft dus niet langer in een papieren woordenboek te bladeren, en dus neemt de kans op serendipiteit af. Serendipiteit? Volgens Van Dale is dit het talent om met behulp van toeval en intelligentie een niet gezochte vondst te doen. Beolingus heeft hier trouwens al iets op gevonden met de functie Random search

Effectieve online woordenboeken brengen serendipiteit om zeep

In het internetloze tijdperk hadden veel mensen vuistdikke driedubbele woordenboeken om de betekenis van woorden te achterhalen en als statussymbool. Inmiddels heeft internet deze rol overgenomen en hoeven nog maar weinig boekenkasten de kilo's papier te torsen. Het is natuurlijk makkelijker om een woord in te tikken dan deze te vinden op een van de duizenden weliswaar in alfabetische volgorde staande bladzijden.

Gratis

Van Dale biedt slechts een aantal hedendaagse Nederlandse woorden gratis aan. Voor de rest moet je betalen. Maar er zijn genoeg kwaliteitswoordenboeken in de meeste talen online die helemaal gratis zijn. Merriam Webster http://m-w.com biedt een prima online woordenboek en thesaurus voor het Engelse taalgebied. Een thesaurus is volgens Van Dale een volledige woordenlijst van een oude of moderne taal, of van een bepaalde schrijver, maar hier wordt de bredere definitie bedoeld als in Merriam Websters, die ook een synoniemenlijst omvat. Merriam Webster heeft nog veel meer online informatie over woorden, zoals een medisch woordenboek, waartoe je toegang kan krijgen nadat je eerst een advertentie te zien krijgt. Bovendien biedt het de mogelijkheid om een geluidsfragment van de woorden te horen, zodat je weet hoe je de woorden moet uitspreken, tenminste als je het Amerikaans-Engelse accent over je lippen kunt krijgen.

Voor het Franse taalgebied is Lexilogos http://www.lexilogos.com een goed startpunt. Het is een portaal naar de belangrijkste Franse online woordenboeken. Een bezwaar van deze woordenboeken is dat als je een vervoeging intikt van een bepaald werkwoord hij deze niet herkent. In tegenstelling tot de papieren versie van woordenboeken is er online voldoende ruimte om ook alle uitgangen van werkwoorden op te slaan. En dat het mogelijk is, is te zien in het voortreffelijke Zweedse online woordenboek Lexin http://lexin.nada.kth.se/swe-eng.shtml .

Beolingus http://dict.tu-chemnitz.de , ontwikkeld door de Technische Universiteit van Chemnitz in Duitsland, is een goed online woordenboek voor het Duitse taalgebied. Tik maar eens het woord "Schadenfreude" in. Je krijgt dan niet alleen de betekenis in het Engels, maar ook nog eens de uitspraak in het Engels en het Duits.

Radicalen

Zhongwen http://www.zhongwen.com is een zeer goed online woordenboek voor Chinese karakters. Je kunt op een aantal wijzen zoeken. Via radicalen, dan moet je weten welk radicaal, dat wil zeggen welke streepje of streepjes het karakter domineren, en dan moet je de overige streepjes tellen. Of je moet de pinyin uitspraak van een karakter weten, dat wil zeggen de in romaanse letters geschreven uitspraak in het Mandarijnse accent. Als je een karakter via een van deze manieren hebt gevonden, kun je vervolgens de uitspraak in het Kantonese accent vinden, dat door de meeste Chinezen in de Chinatowns van deze wereld wordt gesproken.

Bron: Freelance journalist  Danny Friedmann

Terug naar beginpagina Toledo's Doolhof